09-09-11

WIJNPRODUCENTEN WWW.WIJNUITITALIE.BE (1)

 

AAZIENDA AGRICOLA MASSANO

Azienda Agricola Massano bestaat al anderhalve eeuw en momenteel bestaat ze uit 12 hectare wijngaarden gespreid over de dorpen San Martino Alfieri en Govone (Noord Italië, Piëdmont) in de heuvels van de Langhe, Monferrato en Roero.
 Het is een familiebedrijf en het stokpaardje is zonder twijfel de Barbera-wijn, die het laatste decennium een belangrijk proces doormaakte van herwaardering en verspreiding.  Met de waardevolle Barbera wijnstok wordt Barbera d’Alba en Barbera d’Asti geproduceerd (die in maart 2008 zelfs de D.O.C.G-erkenning verkreeg).  De druiven die worden gebruikt om deze wijnen te maken, worden laat geoogst nadat ze volop konden rijpen aan de wijnstokken.
 De Barbera-wijnen worden geflankeerd door de Grignolino-, Dolcetto- en Bonarda-wijn wanneer het over rode wijnen gaat en de witte wijnen zijn vooral Cortese, Chardonnay en Arneis. Het bedrijf Azienda Agricola Massano is al jaren sterk begaan met het milieu en zet zich ervoor in bij de kweek van de vruchten

 

AZIENDA AGRICOLA CESTE

Govone, in the heart of Piemonte, point of junction among Langhe, Roero and Monferrato wine areas. Govone, the town where great wines born: fertile and rich soils, cultivated by skilled hands of they who always turn one's eyes to the future with the tradition strengh. The History of our family is interlaced from always with wine-growing. The best witnesses are the vines of Barbera, now of 70 years, of the vineyard "Trono", that always with steadily and generosity they have donated and still donate their fruits to the quarter generation of the family. Ability and constant want to improve have concurred then to catch up high qualitative levels.Quality - genuineness - trace. From fifteen years longer our company leads own vineyards defending them from the attacks of the parasites by means of the Sistema di Lotta Integrata. It is a technique of agricultural production supported by the European Community that allows to reduce the use of treatments. One obtains thus a greater genuineness of the product and a reduction of the environmental impact.Since 2009 our company leads also a part of our vineyards with Organic Method, that provides the use only of products from natural origin. From the growing of the grapevine to the delicate moment of vintage time and on to the preparation of the wine in the cellar, we follow directly every working process according to our Disciplinare Tecnico Aziendale di Produzione. We guarantee the trace of our products publishing on line the "Carta d'Identità" (Identity Card) of every wine, with important technical data and also with the analysis on the finished product. An innovative way to show the quality and genuineness of our win. Our company has is site in a panoramic position, immersed in the vineyards that you can easily visite. Our wine cellar is divided into two parts: an upper part for the wine making, bottling and stocking and a characteristic basement part when the wine ages. Our customers and all the visitors of our cellar can taste our wines and some typical gastronomic specialities from these area in our cosy tasting room.

 

PRODUTTORI DI GOVONE

Govone heeft geografisch een belangrijke strategische positie doordat het zich bevindt daar waar 3 kostbare wijngebieden elkaar ontmoeten: Langhe, Roëro en Monferrato.  In dit mooie dorp, waar eveneens het mooie kasteel van de gewezen Koninklijke familie staat, vindt men de Azienda Agricola “Produttori di Govone” (Govone, Piëmont), opgericht in 1958 onder de vorm van een coöperatieve vennootschap die vandaag ongeveer 200 ‘aziende agricole’ groepeert.

 De goede ligging laat de ‘Produttori’ toe om de klassieke Barbera d’Alba te produceren (samen met Nebbiolo d’Alba en Dolcetto, de typische rode wijn uit de Langhe) maar ook de witte ‘Roëro Arneis’ wijn met D.O.C.G.-erkenning.  Sinds enkele maanden ook de typische wijnen uit Monferrato, namelijk Grignolino en Ruché.
Het bedrijf heeft een moderne aanpak in alle productiefasen.

 


13:10 Gepost door tarlo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.